Şiir Okumaları Etkinliği Sayfada Kalan
1 Haziran 2024 Cumartesi günü 16:00-19:00 arası, Salt Beyoğlu, Robinson Crusoe 389 Kitabevi – Beyoğlu – İstanbul – Türkiye adresinde, “Between the Margins – Sayfada Kalan” temalı ve iki bölümden şiir okuma etkinliği John Casquarelli, Sevda Akyüz ve Cihan Yurdaün tarafından organize edildi.

Şiir okumaları şairin, şiirini ete kana büründürdüğü, şiiriyle ifade etmek istediğini iç sesiyle birleştirip sunduğu tarihi bir belge gibidir.
Bu etkinlikler şair ve okuyucunun canlı etkileşimiyle iki tarafı birbirine yaklaştıran bu yönüyle yazma ve okuma şevkini artıran bir etken olarak son derece önemli bir işleve sahiptir.
Şiir yazanlar, edebiyat ve şiir sevenler, şiir düşünenler “Sayfada Kalan” şiir okumaları etkinliğinde buluştu.
Beni şair ve şiir okuyucusu olarak etkinliğe davet eden Sevda Akyüz’e teşekkür ederim.
Şükran Aydın, 01.06.2024
Şiir Okumaları Sayfada Kalan
Akaretler Minoa Kitabevi’ndeki This Present Moment – Şimdiki Zaman temalı ilk etkinlikten sonra
‘İkinci Edisyon’ ile devam ediyor.
1 Haziran 2024 Cumartesi günü 16:00-19:00 arası, Salt Beyoğlu, Robinson Crusoe 389 Kitabevi – Beyoğlu – İstanbul – Türkiye adresinde, Between the Margins – Sayfada Kalan temalı ve iki bölümden şiir okuma etkinliği John Casquarelli, Sevda Akyüz ve Cihan Yurdaün tarafından organize edildi.
Şairlerin farklı şiir yazma biçimi gibi farklı şiir okumaları ile kulakların pası silindi.
Şiir Okuması Moderatörleri
Şiir Okuması etkinliği organizatör ve moderatörleri:
John Casquarelli
Sevda Akyüz
Cihan Yurdaün
Şiir Okumalarına Katılan Şairler Birinci Bölüm

Jeff Howlett’in gitar resitaliyle başladı.
Volkan Hacıoğlu
Gitar resitali ile başlayan birinci bölümde Volkan Hacıoğlu açılış konuşması olarak post – hakikat çağında antroposen poetikanın imkân ve ihtimâlleri üzerinde durdu. Poetika ile bağlantılı 2014 yılında Newfoundland’de kıyıya vuran bir mavi balinanın Kanada’daki Royal Ontario müzesinde sergilenen ve bir otomobille aynı ebattaki devasa kalbi üzerine yazdığı “Ebediyetin Notaları” adlı yeni şiirini okudu. Ardından daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan iki yeni şiirini daha paylaştı. Bunlardan biri, Londra’nın son gece bekçisi Charlie Rouse üzerine yazdığı şiirdi. Diğeri ise 24 Mart 2024 Lawrence Ferlinghetti gününde kaleme aldığı “Lawrence Ferlinghetti Neden Önemlidir?” adlı şiirdi.

Ferruh Tunç
Cevat Çapan’ın, “karmaşık ve parçalanmış bir dünyayı ve onun bir bukalemun gibi durmadan biçimden biçime giren canlı ve cansız varlıklarını, yaşadığımız çağa özgü çarpıcı imgeler, ezgisel zenginlik taşıyan bir ritim düzeni ve hayranlık uyandıran bir lirizm ve ironiyle yansıtmayı başarıyor,” dediği Ferruh Tunç şiirlerinden birkaçını kendine özgü fonetiği ile seslendirdi.
Ümit Güçlü
Ketebe Yayınları’ndan çıkan “Dehşetler İçerisinde (2015), Radyodan Bütün Gün Saçlarının Dağınıklığını Söylediler (2017), Sessizlik Partisi (2021), Rüyalara Yaslanılır (2023), Suç Şiir (2019)” adlı eseriyle tanınan şair ve eleştirmen Ümit Güçlü, teknolojinin gündelik dile yansıyan yönünü ve söylemlerini eleştirel bir üslûpla yoğunlaştırdığı şiirlerinden örnekler sundu.
Furkan Çalışkan
Kabahatler Kanunu (2009), Savunma Sanatları (2013), Türkiye Saati (2017), Uzakların Saldırısı (2018), İmkânsızın İhlâli- Modern Zamanlarda Şiir (2019), Kutsal Jeneratörler (2022) adlı kitaplarıyla tanınan Ketebe Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Furkan Çalışkan tarih ile güncel zamanı birleştiren poetikasını temsil eden şiirleri kendine has üslûbuyla okudu.
Miray Aslan
Yeni şiirler çalışmalarından bazı pasajlar ve fragmanlar paylaştı. 2022 Yaşar Nabi Nayır Şiir Ödülü’ne değer görülen Bilge Miray Aslan, 2001’de Siirt’te doğdu. Hakkâri, Kayseri, Ankara, İstanbul, Aydın gibi illerde okudu. Lise üçüncü sınıfta okulu bırakıp Açık Öğretim Lisesi’ne geçti. Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenci. 2020’de bir şiir dosyası Arkadaş Zekâi Özger Şiir Ödülü seçici kurulu tarafından anılmaya değer görüldü. Varlık, Hece, Lacivert dergilerinde şiirleri yayımlandı.
Cliff Endres
Yazdıkları ve çevirdikleri bir yana, İstanbul’daki avangard muhit içinde oynadığı “arabuluculuk” vasfıyla modern Türkiye’nin kültür hayatında iz bırakan görünmez bir kahramanını “Eduard Roditi ve İstanbul Avangardı” adlı kitabıyla tanıtan “hocaların hocası” Profesör Clifford Endres İngilizce şiirlerini okudu. Şakir Eczacıbaşı’nın deyimiyle “Edouard sanat dünyasında o kadar çok kişiyi birbiriyle tanıştırdı ki, onsuz bir Türk kültür hayatı çok daha yoksul olurdu.” Profesör Endres uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı dersleri verdikten sonra Kadir Has Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı kürsüsünü kurmuştur.
John Casquarelli
Koç Üniversitesi yaratıcı yazarlık bölümünden John Casquarelli “Late Evening in a Paladares” (2023) adlı kitabından müzikalitesi yüksek şiirler okudu. Casquarelli’nin poetikasında enerjik kelimeler üzerine kurulu bir atmosferde yankılanan estetik yansıtma hissediliyor. New York, Brooklyn gibi daha önce yaşadığı şehirlerle kurduğu iç monolog, spiritüel bir topografya yaratıyor.
Şiir Okumalarına Katılan Şairler İkinci Bölüm

Nazmi Ağıl
Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Edebiyatı mezunu ve Koç Üniversitesi’inde öğretim üyesi Nazmi Ağıl, “Yağmura Bunca Düşkün” adlı toplu şiirler kitabından örnekler sundu. Klâsik fabl ve masallara getirdiği çağdaş poetik yorumlar ilgi ve beğeniyle karşılandı.
Sevda Akyüz
Sevda Akyüz yakında Ayrıntı Yayınları’ndan çıkacak olan çeviri şiir dosyasından İngilizce ve Türkçe şiirler paylaştı. Anne Waldman’ın “Stereo” adlı şiirinin başarılı Türkçe çevirisi özellikle beğeni topladı.
Tilya Şen
Genel Yayın Yönetmenliğini Gökhan Arslan’ın yaptığı Ecinniler dergisinde şiirleri yayımlanan Tilya Şen yeni şiirlerinden örnekler paylaştı. Mardin’de geçirdiği çocukluk yılları anılarının şiirleri üzerindeki etkisinden bahsetti.
Cihan Yurdaün
Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Öğretim Üyesi Cihan Yurdaün, Pelin Batu ile ortak kitabı Yılanlı Bahçe’den ve henüz yayımlanmamış yeni dosyasından şiirler okudu.
Şükran Aydın
“Mürekkep Acısı” ve “Anlamın Yaşı Küçük” adlı kitabından şiirler okudu. Anlamın Yaşı Küçük şiir kitabını İngilizceye çeviren Sevda Akyüz’le yıllar sonra bu etkinlikte ilk defa karşılaşmaları nedeniyle etkinliğin kendisi için daha da özel olduğunu vurguladı. Kısa ve çok kısa şiirler yazdığını ve gelecekte mümkünse birkaç kelimeden oluşan daha da kısa şiirler yazmak istediğini belirtti. Şiir yazmanın ayrı bir yetenek ve meziyet olduğu gibi şiir okumanın da ayrı bir yetenek olduğunu düşündüğünü belirtirken, şiirin okuyucunun gözü, ruhu ve iç sesiyle okumasını daha çok yeğlediğini dile getirdi.
Serhat Uyurkulak
Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Serhat Uyurkulak yeni yayımlanan “Dünyalık” adlı kitabından şiirler paylaştı. Şükran Aydın’ın tersine o da daha çok uzun şiirler yazdığını belirtti. Kendisinin Murat Uyurkulak’ın kardeşi olduğu sürpriz bir şekilde neden sonra fark edildi.
Jeff Howlett
Açılışta sunduğu gitar resitaliyle birlikte okuduğu şiirle kulaklardaki hoş sedayı tamamladı.
Konuklar
Şiir okumaları etkinliğe katılan konuklar arasında sanat, edebiyat ve akademi dünyasından tanıdık simalar da vardı. Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Naz Bulamur, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedret Öztokat Kılıçeri, Koç Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Bölümü’nden Dr. Gülfer Göze, aktrist Asuman Çakır, şair Gökhan Arslan ve şair Mahir Karayazı dinletiye renk kattılar.
Şair ve konukların fotoğraf çekimiyle şiir ortamı karelendi.







Not: Şiir okumalar etkinliğinin katılımcılarıyla anlatıldığı bu yazıda Volkan Hacıoğlu’nun (yazılı izniyle) paylaşım notu kullanılmıştır.
Sosyal Medya